| Kalendarz wydarzeń |
|
|
![]() |
Paradoksalna Natura Zmian - szkolenie NLP (dr Chris Hall, USA)
Dr Christina Hall ponownie odwiedzi Warszawę 25 - 27 maja 2012! Zapraszamy na 3-dniowe certyfikowane szkolenie NLP pt. "PARADOKSALNA NATURA ZMIAN" Szkolenie prowadzone po angielsku tłumaczone konsekutywnie na język polski. Inspiration Seminars International (ISI Ewa Foley) oraz NLP Connections (dr Chris Hall) zapraszają na certyfikowane szkolenie NLP 25 – 27 maja 2012 w Warszawie. Zainteresowanych udziałem prosimy o emaila
Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.
– wyślemy wtedy szczegółowe informacje oraz kartę zgłoszenia udziału. Ilość miejsc ograniczona. www.chris-nlp-hall.com www.foley.com.pl Przeciwne bieguny równowagi: badanie podwójnego związania, zapętleń i paradoksów Prowadząca: dr Christina Hall (psycholog, NLP Meta Master Trainer, USA) W naturze paradoksy nie istnieją. Są one skutkiem sposobów opisu procesów przez ludzi. "Granice mojego języka stanowią granice mojego świata." (Ludwig Wittgenstein) To język kreuje granice. To właśnie sam proces myślenia jest tym, co prowadzi do powstawania problemów. Zajmiemy się badaniem modelu, w którym uznaje się „pętlę w myśleniu” za naturalną cechę systemów ludzkich. Niektóre z takich pętli bywają źródłem problemów, a inne nie. Zapętlenia, które prowadzą do problemów, zawierają w sobie to, co można by nazwać "podwójnym związaniem", sytuację naprzemiennego przechodzenia pomiędzy "tak" i "nie" - pomiędzy sprzecznymi opiniami, stanami czy też wartościami. Jak długo poszukuje się ewentualnego rozwiązania takiego problemu w obrębie takiej właśnie dualności, tak długo tkwi się w sidłach iluzji alternatywnych możliwości. Takie zachowania przedłużają tylko problem. "Nie możemy rozwiązywać problemów stosując ten sam rodzaj myślenia, (Albert Einstein) Zmianę daje się osiągnąć przechodząc na logicznie wyższy poziom myślenia, a nie przeskakując ciągle od jednej z alternatywnych możliwości do drugiej, by wybrać jedną z nich. Przejście na wyższy poziom uwalnia daną sytuację z pułapki paradoksu kreowanego przez samo-zapętlający się charakter prostych prób rozwiązania i umieszcza ją w zupełnie innym układzie odniesienia, w innej – nowej "ramie". Uświadamiając sobie jak sami tworzymy naszą własną rzeczywistość: tak przez nasze "przetwarzanie informacji", jak i przez nasze działania, uzyskujemy swobodę szerszych możliwości wyboru. Możemy decydować o naszych reakcjach. "Z natury każdy z nas dysponuje wrodzoną istotą tego, co jest niezbędne, by realizować wszystkie swoje zamiary i marzenia. Okazuje się jednak, iż zwykle brakuje nam wyszkolenia, wykształcenia, wiedzy i intuicji, by umieć wykorzystywać to, czym już z natury dysponujemy." (Mark Twain)
JEvents v1.5.5 Copyright © 2006-2010 |